Als vertrouwenspersoon vind ik het belangrijk dat een ieder zich veilig en vertrouwelijk voelt om een gevoel of ervaring te bespreken. Hierin zal ik ruimte geven voor het verhaal, de emoties en zorgen van de melder. Dit alles zonder te oordelen.
Vanuit mijn rol ondersteun ik bij het overwegen van verschillende opties en mogelijke vervolgstappen. Hierin ligt de regie altijd bij jezelf.
Tijdens de route zal er voortdurende ondersteuning en begeleiding zijn, gedurende het hele proces. Ook na afronding van de situatie kan ik beschikbaar blijven voor een passende nazorg en verdere hulp indien nodig.
Wanneer de situatie specialistische hulp vereist die ik als vertrouwenspersoon niet kan bieden, zou er samen gekeken kunnen worden naar de juiste professionals of instanties, zoals een psycholoog, juridische hulp of een gespecialiseerde mediator.
Als het gaat om de gesprekken zullen deze vertrouwelijk zijn (tenzij er sprake is van een strafbaar feit), waarin ik naast je zal staan om zoals gezegd je eigen regie en keuzes te kunnen maken.
Daarnaast rapporteert een vertrouwenspersoon over thema’s die spelen binnen de organisatie en stelt op basis hiervan een beleid op. Soms is het mogelijk om met hulp van de vertrouwenspersoon jouw eigen team te informeren en adviseren over de veilige werkomgeving.